Google Site Map

WordPress bloglarınızda wp sitemap eklentisi kullanmıyorsanız mutlaka google site map eklemenizi öneririz, WEB TASARIM açısından oldukça önemli işlevleri olan google sitemaple ilgiliş detaylı bilgi almak için aşağıdaki makaleye göz atabilirsiniz, kolay gelsin.

Site Haritası dosyası nedir ve neden bir Site Haritası dosyamın olması gerekir?

Genellikle iki tür site haritası vardır. Bunlardan ilki sitenizdeki sayfaları (genellikle bölüme göre) listeleyen bir HTML sayfasıdır ve amacı kullanıcıların gereksinimleri olan bilgileri bulmasını sağlamaktır.

Genellikle Site Haritaları (büyük harfle yazılır) olarak bilinen XML Site Haritaları, siteniz hakkında Google’a bilgi vermek için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Bu makalede ele alacağımız Site Haritası türü budur.

En basit anlatımıyla Site Haritası, web sitenizdeki sayfaların listesidir. Site Haritası oluşturup göndererek, Google’ın normal tarama işlemiyle bulamayabileceği URL’ler dahil olmak üzere sitenizdeki tüm sayfalardan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Site haritaları aşağıdaki durumlarda özellikle yararlıdır:

  • Siteniz dinamik içeriğe sahipse.
  • Sitenizde, tarama sürecinde Googlebot tarafından kolayca keşfedilemeyen sayfalar (örneğin zengin AJAX veya Flash öğeleri içeren sayfalar) varsa.
  • Siteniz yeniyse ve az sayıda bağlantı içeriyorsa. (Googlebot, bir sayfadaki bağlantıları izleyerek başka bir sayfaya ulaşır ve web’de bu şekilde tarama yapar; dolayısıyla, sitenize bağlantı verilmediğinde sitenizi bulmamız kolay olmayabilir.)
  • Sitenizde birbiriyle sıkı bağlantısı olmayan veya hiç bağlantısı olmayan büyük bir içerik sayfaları arşivi varsa.

Bir Site Haritasından yararlanarak Google’a sayfalarınızla ilgili ek bilgi verebilirsiniz. Bu bilgilere örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:

  • Sitenizdeki sayfaların değişme sıklığı. Örneğin, ürün sayfanızı her gün güncellediğiniz halde Hakkımızda sayfanızı birkaç ayda bir güncelliyor olabilirsiniz.
  • Her sayfanın en son değiştirildiği tarih.
  • Sitenizdeki sayfaların göreli önem düzeyi. Örneğin, göreli önem düzeyi ana sayfanız için 1,0, kategori sayfaları için 0,8 ve tek tek blog girişleri veya ürün sayfaları için 0,5 olabilir. Bu öncelik yalnızca belirli bir URL’nin sitenizdeki diğer URL’lere göre önemini belirtir ve sayfalarınızın arama sonuçlarındaki sıralaması üzerinde hiçbir etkisi olmaz.

Site Haritaları, Google’a siteniz hakkında ek bilgi vererek normal web’de tarama yöntemlerimizi tamamlar. Site Haritalarının sitenizin daha büyük bir bölümünü daha kısa sürede taramamıza yardımcı olmasını bekliyoruz, ancak Site Haritanızda yer alan URL’lerin Google dizinine ekleneceğinin güvencesini veremeyiz. Siteler, Site Haritası gönderdikleri için hiçbir zaman cezalandırılmaz.

Google, sitemaps.org/tr/ sayfasında tanımlandığı gibi Site Haritaları Protokolü 0.9‘a uymaktadır. Site Haritası Protokolü, web tarayıcılarıyla alakalı Site Haritası bilgilerini özetlemek için kullanılan bir XML dilidir. Bu nedenle Google için Site Haritaları Protokolü 0.9 kullanılarak oluşturulan Site Haritaları, sitemaps.org/tr/ standartlarını benimseyen diğer arama motorlarıyla uyumludur.

Standart bir Site Haritası çoğu site için uygundur, ancak belirli içerik türleri için özel Site Haritaları da oluşturabilir ve gönderebilirsiniz. Bu Site Haritası biçimleri Google’a özgüdür ve diğer arama motorları tarafından kullanılmaz. Google’a belirli içerik türleri hakkında ayrıntılı bilgi vermek için kullanabileceğiniz etkili bir yöntemdir. Örneğin, yayıncılar Google’a yayın tarihi, anahtar kelime ve hisse senedi simgesi gibi Google Haber arama sonuçlarında görünebilecek bilgiler vermek için Haber Site Haritalarını kullanabilir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s